Dirigent

Wat er aan de eerste slag vooraf gaat …

Martijn Pepels (1978) kijkt verder dan de muziek. Noemt zich liever artistiek leider dan dirigent.
Op het moment suprême leidt hij het orkest. Dat is wat je ziet vanuit je plek in het publiek. Maar in de maanden ervoor … dan bedenkt hij en stelt hij samen. Het creatieve concept. Wat zich artistiek gaat afspelen op het podium. De sfeer. De belichting. Wie hij nodig heeft. De visuele uitstraling. Alles … tot aan die eerste slag.

Martijn groeide op in het Zuid-Limburgse Meers, aan de oevers van Maas. De Limburgse harmonie- en fanfarewereld werd al vroeg zijn wereld. Bij verschillende orkesten in de provincie werd hij gevormd als muzikant en later dirigent. Muziek en creativiteit zet hij in om mensen te verbinden en te raken. Hij denkt bij voorkeur stijl- en genre-overschrijdend. Buiten de kaders. Peter & De Wolf in het Limburgs dialect. Theatervoorstelling Raas en de Basketbal. Het zijn er treffende voorbeelden van.

“Mijn drijfveer? Er moet iets gebeuren tijdens een uitvoering. Een voorstelling die niet perfect is, kan toch geslaagd zijn. Zolang de emotie even voelbaar is geweest. Zolang het maar een keer muisstil is geweest. Dat bereik je door buiten de lijnen van de partituur te kleuren. En de mensen waarmee je werkt vrijheid en vertrouwen te geven. Waardoor ze meer kunnen leveren dan ze vooraf zelf hadden gedacht.”

CV
Martijn Pepels studeerde slagwerk bij Pieter Janssen en Werner Otten aan het Conservatorium in Maastricht. Gevolgd door de opleiding HBO Music Management aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. In 2004 keerde hij terug naar Maastricht om orkestdirectie te studeren bij Jan Cober. Ook volgde hij directielessen bij o.a. Henrico Delamboye, Lucas Vis en Theo Wolters en masterclasses bij o.a. Jac van Steen en Martin Sieghart. Hij werkte met het beroemde Ulster Orchestra in Belfast en won in 2014 de zilveren en bronzen medaille bij een dirigentenwedstrijd met het MAV Symfonieorkest in Boedapest. Martijn is dirigent bij een aantal amateurorkesten en wordt ook regelmatig gevraagd als gastdirigent bij beroepsorkesten en projecten in binnen- en buitenland. In 2018 richtte hij het professionele Limburgse kamerorkest Heritage Sinfonietta op, waarvan hij artistiek leider is.

Tekst door: De man van het woord