Ralph van Daal

Ralph van Daal (1984) begon zijn hobolessen op 9 jarige leeftijd bij de harmonie van het Midden-Limburgse dorpje Linne.
In 2001 begon hij zijn professionele loopbaan met een studie aan het conservatorium van Maastricht bij de docenten Peter Steijvers (hobo) en Mia Besselink (klassiek zang). Zijn hobostudie sloot hij in 2006 af met onderscheiding.
Hij vervolgde zijn studie bij de wereldberoemde hoboïst Francois Leleux aan de universiteit voor muziek en theater in München. In 2009 sloot hij ook deze studie af met een ‘Solisten-diploma’.

Gedurende en na zijn studies stond hij tijdelijk onder contract bij het ‘WDR Symfonie Orchester’ in Keulen en het Philharmonisch Orkest van Duisburg. In 2011 won hij de positie van solo-althobo bij het Philharmonisch Orkest van Hamburg. Tevens won hij in dat jaar de ‘Eduard Söring-Preis’; een prijs ter ondersteuning van de artistieke ontwikkeling van jonge musici.

 

Naast zijn vaste baan in het Philharmonisch orkest van Hamburg remplaçeert Ralph regelmatig in het Zweeds Radio Orkest, City of Birmingham Symphony, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Bayerischer Staatsoper, Staatsoper Hannover, NDR Radiophilharmonie, NDR Elbphilharmonie Hamburg en het Radio Filharmonisch Orkest.
Hij speelde onder de directie van topdirigenten als Michael Tilson Thomas, Semyon Bychkov, Jukka-Pekka Saraste, Andris Nelsons, Daniel Harding, Daniele Gatti, Kent Nagano en Iván Fischer.

Van Daal geeft met grote regelmaat masterclasses in Duitsland, Portugal, Spanje, Zweden, Colombia en Nederland. Als docent is hij verbonden aan het conservatorium van Maastricht en als gastdocent aan het conservatorium van Rotterdam.